mandag 22. desember 2008

Training session!

I had a really hard training session today, I went for a walk while I had covered myself with "tiger balsam". I was really knackered after this session, and my plan was to train tomorrow asswell, but I think I will rest instead. Litle early to have so many sessions now.

Soon I'm going to Hueco Tanks to change the environment to rest in, nice with some changes as my grandmother allways says. Thanks to all for the encouragement with my blogging, I will have a nation wide "Rest to be stronger" concert early April. I have just get the hang with my didgeridoo and will travel the country for a hole restfull month!









(My didgeridoo)

Rest well my aprentices! You will get stronger!

12 kommentarer:

  1. takk for alle tipsene om hviling mikke! jeg hadde en sinnsykt bra hvileøkt i går:
    sov til kl. 13.30, lang frokost, lå på sofaen fra 15.00 til 17.30, så kjørte jeg på med tv og dvd filmer frem til 21.00, deretter tok jeg en taxi til sushi sjappa (har jo sett at du spiser sushi), tok taxi hjem og så tok jeg en sovepille og sov fra 22.00 til nå. virker som et jævlig bra opplegge, skal kjøre på med det samme de neste to ukene for å veie litt opp for all julematen.
    hilsen karl

    SvarSlett
  2. Hej!

    jag undrar var man kan kjøpa "tigerbalsam".
    Finnas det i Sverige til exempel?

    SvarSlett
  3. hva er de beste hvilestillingene mikke?
    du kunne jo gitt ut en sånn coffetable-book med illustrasjoner?
    hilsen trude

    SvarSlett
  4. Hei Karl, God å høre at du nyter godt av tipsene jeg legger ut her. Jeg har gått over fra sushi til kun kjøttdeig, enten stekt eller rått (på sushi ris). Denne overgangen har gjort at jeg får lengre søvn i våken tilstand (hvis du skjønner..). Tenkte jeg skulle kjøre en knallhard hvileøkt fram til lunsj i morra!

    Peter:
    Jepp det kan du, den heter kandesten og kan kjøpes på alle apoteker i hele verden!

    SvarSlett
  5. Hei Trude,
    Vanskelig å si, men jeg kunne jo gitt ut en illustrasjons bok over mine 100 beste positurer. Alle posituerer bør gjøres i g-streng! Men hvis jeg MÅ velge (med kniven på strupen) så blir det antagelivis fosterstilling!

    SvarSlett
  6. nå føler jeg for å komme på banen igjen her. Alt for mye dritt slenging. det tar år å bli god til å hvile og da synes jeg dette går alt for lang. Å disse en hvilemester blir som å slenge med leppa mot eric cantona synes jo jeg da. driver forøvrig å jobber med min egen blogg, starter opp med en ydmyk rolig blogg, så for vi se etterhvert.
    hilsen karl tommy

    SvarSlett
  7. Her er det ikke noe drittslenging, her er bare konstruktiv informasjon! Man kan ikke være så nærtagen hvis man skal bli en sterk hvile utøver, da får man bare ta tingene som de kommer.. Lykke til med bloggingen Karl!

    SvarSlett
  8. Hvile og restitusjon er noen av de viktigste komponentene ved trening. Men det er dessverre disse det syndes mest mot. Det er ganske enkelt å få idrettsutøvere til å trene hardt, de ser det ikke bare som en utfordring, men de blir helt sikkert også glad og fornøyd med at de skal trene hardt. Suksessfulle idrettsutøvere har lykkes, delvis fordi de har en enorm evne til å trene hardt. Uten dette hadde de ikke lykkes. Men hvis daglige, harde treningsøkter er alt som skal til kunne hvem som helst å vært en vinner. En av de største utfordringene for en utøver er ikke å trene mye, men heller å vite hvordan, når og hvor lenge man skal hvile og restituere seg etter harde treningsøkter og konkurranser. Det kan sikkert høres enkelt ut, men det er det på langt nær. Restitusjon og hvile er den delen av treningen som idrettsutøvere har vanskeligst med å gjøre rett. For lite restitusjon og man risikerer å bli overtrenet. For lang restitusjon og man bruker tid man kunne brukt på trening. De fleste utøvere bruker for lite tid til restitusjon. De tror at trening bare foregår når man har treningstøyet på og yter maksimalt i intervalltrening og styrketrening. Tenker man på denne måten kan det fort gå galt. Restitusjonstiden er kritisk for å kunne forbedre prestasjonsevnen. Jo fortere man restituerer seg, jo fortere kan man gjennomføre en ny treningsøkt med kvalitet. Og jo fortere man kan gjøre det, jo bedre form kommer man i. Trening kan sees på som summen av aktivitet og restitusjon/hvile, der aktivitet og restitusjon/hvile er like viktige. Hvis man gjennomfører en økt som er hard og varer relativt lenge, kreves det lengre restitusjonstid enn hvis økten er kort og lettere. Det må være balanse mellom aktivitet og restitusjon. Blir det ofte ubalanse vil man etter hvert begynne å lide litt og til slutt vil man være overtrent. Når man skal planlegge treningen for uken som kommer må man først tenke på hvor lang tid det tar å restituere seg etter forskjellige treningsøkter. Med det i bakhodet kan man begynne.

    #TID TIL RESTITUSJON
    Når vi trener hardt brytes muskelfibrene ned og energilagrene tømmes. For at vi skal kunne trene hardt igjen er det nødvendig at muskelfibrene får tid til å bygge seg opp igjen og energilagrene fylles. Hvor lang tid dette tar avhenger selvfølgelig av hvor hardt man har trent, men generelt kan man si at en ny hard treningsøkt ikke burde komme før etter 36 timer. Dette vil dermed ikke si at man ikke skal trene på 36 timer. Det blir igjen helt feil. Alternative former for trening er med på å påskynde restitusjonsprosessen hvis de ikke er for intensive.

    #FASER I RESTITUSJONEN
    Restitusjonsprosessen kan deles i tre faser i forhold til treningsøkten – før og under, umiddelbart etter og langtids restitusjon. Hvis man er nøye med disse vil restitusjonen ta kortere tid og man vil ha bedre utbytte av neste treningsøkt.

    #Restitusjon før og under treningen
    Restitusjonen starter faktisk når man gjennomfører oppvarmingen til treningen eller konkurransen. God oppvarming er positivt fordi:
    - Åpner kapillærene slik at det kommer mer blod og oksygen til musklene.
    - Øker temperaturen i musklene slik at hver musklekontraksjon blir lettere.
    - Sparer glykogen (karbohydrater) og frigjør fett som energi.
    Restitusjonen kan fortsette gjennom treningen ved å fylle på med energi og drikke. Ved å drikke regelmessig gjennom trening blir ikke treningsøkten så har for kroppen og restitusjonen av energisystemene går raskere. Det er individuelle forskjeller i hvor godt magen vår tåler sportsdrikker, så det må hver enkelt prøve seg fram med. Blandes det sterkere enn det som er anbefalt kan dette føre til at man dehydreres raskere og det kan også føre til mageproblemer. I treninger og konkurranser som varer i over 1 time vil nok de fleste har fordeler av å drikke sportsdrikker eller saft. I treningsøkter og konkurranser som varer i over 4 timer er det nødvendig at man også tilfører litt fast føde. Når det gjelder viktigheten av å drikke så skal man være oppmerksom på at 1% væsketap fører til 10% reduksjon i prestasjon.
    Restitusjonen fortsetter med en nedkjøring. Hvis man trener hardt til man er hjemme ved døra uten nedkjøring vil restitusjonstiden økes. Bruk alltid 10-20 min på å roe ned kroppen med lav intensitet i siste del av treningen.

    #Restitusjon umiddelbart etter treningen
    Det viktigste man kan gjøre for å øke restitusjonen er, så raskt som mulig etter treningen å erstatter den energien som man har brukt. En hard treningsøkt kan så god som tømme lagrene i musklene for glykogen. I de første 30 minuttene etter treningen er kroppen lettere i stand til å ta imot og lagre ny energi. Spis og drikk noe som er godt og tas lett opp av kroppen. (Cola, moden banan, bolle med sjokoladepålegg eller honning, sjokolade). Uttøyning er også med på å fremskynde restitusjonen samtidig som det er med på å forebygge skader.

    #Restitusjon over lengre tid
    I de påfølgende 6-9 timene etter en er hard treningsøkt bør man prøve å restituere seg gjennom en eller flere av følgende metoder:
    - Søvn. Dette er den mest grunnleggende metoden. En liten blund er glimrende for restitusjonen. I tillegg er det viktig å sørge for nok nattesøvn.
    De påfølgende metodene kjennetegnes ved at de alle gir en liten økning i hjertefrekvens og økt blodstrøm til musklene.
    - Varm dusj eller bad.
    - Aktiv restitusjon. En av de beste metodene er å sykle lett i 15-30 minutter noen timer etter treningen eller konkurransen. Svømming er en fin metode.
    - Massasje.
    - Badstu. Vær forsiktig med varigheten og drikk mye.
    - Avslapping og lett tøyning.
    - Lett spasertur.

    #INDIVIDUALISERING
    De samme restitusjonsmetodene passer ikke for alle og vi bruker ikke like lang tid på å restituere oss. Også på dette området er prinsippet om individualisering viktig. Generelt kan man si at jo eldre man er og i jo dårligere fysisk form man er i jo lengre tid tar det å restituere seg fullt ut. Diett og stress påvirker også restitusjonen.

    SvarSlett
  9. hahahaha!!
    Fett Mikke, men det kunne jo vært et eget innlegg, ikke en kommentar ;)

    SvarSlett
  10. Ja det hadde jo vært det aller beste, men jeg har jo forbaska meg ikke tilgang til min egen blogg!!!Ha ha ha ha

    Så da må jeg opplyse folket gjennom ydmyke, men informative kommentarer til innleggene.

    Tror denne bloggen må være en av de rareste ever.Ever ever.
    Makan.

    Forts god jul til dere 3!!

    SvarSlett
  11. rareste blogg? jeg har jo aldri vært i bedre form enn nå etter å ha lest alle tipsene på denne bloggen, i dag f.eks stod jeg opp så tidlig som kl.6 og la meg på sofaen helt frem til kl. 18! det er 12 timer med hviling det!ny pers,jeg er i form!!!! stakk ned på verket å klatra i 5 minutter, er på vei hjem for å hvile nå, er trådløst nettverk i taxien så da får jeg skrevet ferdig så jeg bare kan hoppe rett i sofaen, har ribbe fra fjordland ferdig varmet fra før jeg dro på verket så dette blir knall! ha en fin jul videre!
    hilsen karl

    SvarSlett